BAKEROVN - STONE BAKE OVENS

BAKEROVN - STONE BAKE OVENS - Hello friends Home Improvement, On this occasion I will discuss the article entitled BAKEROVN - STONE BAKE OVENS, I have provided various other latest articles. hopefully the article that I wrote is useful for you all..

Written by : Home Improvement
Title : BAKEROVN - STONE BAKE OVENS

see also


BAKEROVN - STONE BAKE OVENS

Interessen for stenovnsbaking er stadig voksende og mange har opplevd den helt spesielle smaken som brød og pizza får av å bli stekt i en bakeovn. Bakerovn eller brødovn er en murt innretning for baking av brød og pizza. På landet var alltid bakerovnen en viktig del av funksjonene i et ildhus. Selve ovnen er utformet som et kammer med flatt gulv, der det blir fyrt opp med ved. Etter at veden har brent ut blir glørne fjernet fra kammeret med en glorake, og kammeret feiet rent med en spesielt utviklet feiekost. Deretter blir de ferdig utformede brødene plassert i ovnen ved hjelp av en flat brødspade. Kammeret blir lukket ved en jerndør. Etter ca. 40 - 60 minutter er brødene gjennomstekt, og kan fjernes fra ovnen med den samme brødspaden som de ble lagt inn med. Størrelsen på ovnene kan variere fra en bakeflate (herten) på 40x60 cm, til kommersielle ovner på mange kvadratmeter. Det er smart å definere hva behovet er og bygge etter det. Innendørs må man ha et godt fundament og en pipe. Utendørs er det ikke bestandig nødvendig med pipe.

En bakerovn har mange fordeler:
Den er ikke avhengig av strøm
Den kan plasseres ute og inne
Den har "tørr" varme som gjør at du får sprø og god skorpe
Den har mange bruksmuligheter og kan også benyttes til både brød, fisk og kjøtt
Den er perfekt til brød, pizza og hvetebakst som boller og kringler.
Den er ypperlig til søt gjærbakst - stekes på brett som settes rett på ovnsgulvet
Den er perfekt til grilling - sett en grillrist over kullene fra bålet
Den gir mye bedre mat enn i elektrisk ovn
Den kan mette mange munner på en gang
Den er et sosialt samlingssted til hverdag og fest
Den gir barn og voksne opplevelser sammen
Den skal ikke vaskes - søler du mat på gulvet i ovnen eller den blir litt sotet i taket, brenner den seg ren ved neste fyring. Alt du trenger er å koste bort aske.

Foto: Else Rønnevig















Foto: Varanger Museum










Flatbrød i bakerovn







Vakker bakerovn og peis i skiffer. Foto: Lykkefunn

Foto: Else Rønnevig






Else Rønnevig fikk tilnavnet «Sprossa» da hun engasjerte seg for å bevare og restaurere originale vinduer i gamle hus. Da hun startet sin kamp for å ta vare på tradisjonsrike bygninger på Sørlandet tidlig på syttitallet, ble hun både utskjelt og mobbet av lokalbefolkningen. I dag har hun endelig fått gehør og respekt for sine kunnskaper. Hun er rådgiver innen bygningsvern og er lidenskaplig opptatt av både gamle hus og bakerovner.
Else Rønnevig er en av Norges fremste eksperter på gamle bakerovner og på gammel brødkultur. Hun har selv restaurert to ovner til eget bruk, gitt faglig rettledning til andre som har ønsket å gjøre det samme, og holdt en rekke kurs om baking og bakerovnen. Både som inspirasjonskilde og som matfaglig rettleder er Else en viktig aktør bak dagens bakerovn-trend.
Oppskrifter: De gode brødene 
 Knekkebrød bakt i bakerovn er noe ganske annet enn det som er kjøpt på butikken.
Hos Basilikum Brød og Matverksted kan du enten kjøpe med deg et helt brød hjem, eller du kan smake på påsmurt steinovnsbrød i restauranten.
Oppskrift: pyntebrød
Pyntebrød fra Else Rønnevig
 Pyntebrød fra bakerovn - foto: Bjellandstrand Gård
Flatbrød fra bakerovn - foto: Bjellandstrand Gård
Pottebrød fra bakerovn - foto: Bjellandstrand Gård 

Foto: Else Rønnevig

En bakerovn kan brukes til pizza
En bakerovn kan brukes til kjøtt. Grønnsaker og poteter kan legges i ildfaste former og settes rett på gulvet i bakerovnen. 
Utstyr til bakerovn

En hevekurv er noe av det beste baketilbehør som finnes! Den hjelper en bløt deig til å heve opp istedenfor ut når brød skal heve for andre gang (etterheves). Rett før brødet skal bakes, snur du det ut av kurven, og brødet får det vakreste mønster (bilde over). Før kurven benyttes skal den "fores" grundigt med mel for å forhindre at deigen klistrer seg fast i sider og i bunnen. Etterhvert vil melet skape et belegg, så hevekurven nesten får non-stick effekt innvendig. Kurven skal rengjøres med en stiv børste og må ikke vaskes med sepe. Det beste er hvis du kan unngå at hevekurven blir våt.
Hevekurver av pil finnes i runde, ovale, trekantet og kvadratiske. De kan kjøpes i forskjellige størrelser hos KOK.
Boken "Bakerovnen - verne-bygge-bruke", som er skrevet av Else Rønnevig, er den komplette bok for alle som ønsker seg bakerovn, hjemme eller på hytta. Tegninger til bakerovner, gode råd om muring og brannforskrifter. Viktig informasjon for deg som skal reparere/restaurere din gamle bakerovn. Alt om riktig valg av ved, fyring og temperaturer. Over 150 sider med inspirasjon fra 30 steder i Skandinavia med bakerovner. Grisling og dekorering av brød. Gleden og opplevelsen som bakerovnen gir deg. Dette er lettere enn du tror. Har du ikke plass inne, så bygger du bakerovnen ute. Boken inneholder også adresser til steder hvor du kan gå på kurs for å lære å bruke bakerovnen.
"Bakaromnen" er boka som viser deg både korleis du kan lage din eigen bakaromn, og som gir deg oppskriftene på all den fantastiske maten du kan lage i ein slik omn. Dette er nyttig kunnskap, sidan den gamaldagse bakaromnen har blitt skikkeleg trendy! Brød og spennande rettar frå bakaromnen har fått ein viktig plass på menyen på nokre av våre beste restaurantar, og stadig fleire gamle bakaromnar blir bygde og rehabiliterte rundt om i landet vårt. Mykje av åra for det kan tilskrivast Else Rønnevig, som dei siste 14 åra har arbeidd iherdig og entusiastisk for bakaromnens renessanse. 
Brød er mer enn mat. Det handar også om kulturhistorie, håndverkstradisjoner og kjærlighet mellom mennesker. Å bake brød og gi det i gave er en personlig og koselig skikk. I boken "Fint Brød" viser Else "Sprossa" Rønnevig måter å gjøre dette på, og hun får god hjelp av andre kreative mennesker som med brødoppskrifter, skaperglede og kjærlighet til bakverk gir oss inspirasjon og lyst til å bake brød, pynte det og glede andre. "Sprossa" henter også inspirasjon fra litteratur, kunsthistorie og gammelt håndverk og setter brødbaking inn i en større sammenheng.
Boken "Mat og Hus" av Else Rønnevig, forteller om familiene som har bodd i Villa Snøringsmoen i Lillesand fra 1800-tallet og frem til i dag, og deres mattradisjoner. Boken er bygd opp rundt husfruene. Forfatteren er den sjette i rekken. Menyene er tilpasset de enkelte årstider samt spesielle anledninger som jul og bryllup, og er komponert av Trond Moi, nordisk mester i kokekunst. Som ekstra krydder gis bl.a. praktiske råd om bevaring av verneverdige hus.
Ny bakerovnsdør som er produsert etter gamle former fra 1910 kan kjøpes på sekelskifte.se 







Thus our article entitled BAKEROVN - STONE BAKE OVENS,do you like the article hopefully this article can benefit you all.

You are reading the article BAKEROVN - STONE BAKE OVENS and this article the permalink url is https://trendhomeimprovement.blogspot.com/2012/01/bakerovn-stone-bake-ovens.html Other articles you are looking for xxxxx
,BAKEROVN - STONE BAKE OVENS xxx .

0 Response to "BAKEROVN - STONE BAKE OVENS"

Posting Komentar